Paaskoekjes
/ Palmpaashaantjes / Gevulde eieren /
Paasplacemats / Eieren natuurlijk kleuren

Paaskoekjes:
Wat heb je nodig: 1 ei of een beetje melk, 150 gr. bloem, 120 gr. boter, 75g suiker, mengkom, 2 messen, vork, kommetje, deegroller, uitsteekvormpjes (het leukst een kuiken, haas of ei), bakkwasten, snoepjes om de koek te versieren, eventueel bakpapier.

Doe alle ingrediënten in de mengkom, snij de boter met 2 messen fijn (pas op, gevaarlijk). Kneed verder met je handen totdat je een soepele bal van deeg hebt, strooi wat meel op het aanrecht en leg hier het deeg op en maak met de deegroller een mooie vlakke lap deeg, druk er vormpjes uit (of maak ze zelf) en leg de koekjes op een ingevette bakplaat (of gebruik bakpapier). Verwarm de oven voor op 150 ºC.
Klop het ei los in een kommetje met een vork en smeer het met een bakkwast (of vingers) in. De koekjes gaan dan mooi glimmen en krijgen een mooie kleur. Je kan dit ook met een beetje melk doen.

Wanneer de oven op temperatuur is, doe je de bakplaat in de oven en bak ze op 150 ºC in 20 minuten gaar. Haal de koekjes uit de oven (pas op is erg warm) en versier ze met snoepjes, laat ze even afkoelen en dan..... Smullen maar!

 

 

Palmpaashaantjes: (± 8 stuks)
Wat heb je nodig: 1 pak broodmix voor witbrood (Koopmans), een paar krenten of rozijnen, 1 losgeklopt ei, 4 eetlepels bloem om mee te bestrooien, schaar, bakplaat

  1. Maak het deeg in een ruime kom volgens de aanwijzingen op de verpakking van het broodmix en laat het afgedekt met een doek op een warme plaats rijzen totdat het 2 keer zoveel is geworden.
  2. Kneed het even door elkaar en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, bestrooi de stukken met bloem en maak er nu ronde bollen van. Leg de bollen op het werkvlak afgedekt met een doek.
  3. Druk de bolletjes stuk voor stuk plat en rol ze tot een puntbroodje. Maak van het deeg een V-vorm door je vinger in het midden van het broodje te houden en de uiteinden omhoog te buigen. Rol nu het broodje plat in de vorm van een haantje. Van een krent of rozijn maak je een oog en met een schaar kun je het deeg inknippen voor de hanenkam, snavel en staart.
  4. Leg de haantjes op de bakplaat en bestrijk deze met het losgeklopte ei. Even laten rusten. Dan kun je de haantjes afbakken in een voorverwarmde oven op 240°C in ca. 10 minuten tot ze gaar zijn en goudbruin.
  5. Kijk af en toe even of ze niet te hard gaan!

 

 

Gevulde eieren:
Wat heb je nodig: 4 eieren, 2 eetlepels mayonaise, peper, zout, spuitzak

Kook de eieren hard, leg ze even in koud water, pel ze en snij ze doormidden, haal het eigeel eruit en prak dat fijn met mayonaise, doe de peper en zout erbij. Dit kun je natuurlijk variëren met allerlei extra ingrediënten, denk bijv. aan bieslook, uitjes heel fijn gesneden, maar je kunt er ook plakjes fijngesneden vleeswaren doorheen doen.

Doe je mengsel in de spuitzak en vul de halve eieren.

 

 

Paasplacemats:
Bij Pasen hoort natuurlijk ook een gezellig gedekte tafel, door middel van onderstaande placemats ziet de tafel er nog vrolijker uit! Klik op de afbeelding om deze groter te zien. Je kunt hem dan uitprinten of opslaan. Het is een A-4 formaat, je kunt hem vergroten naar A-3 formaat. Of je placemat op een groter stuk gekleurd karton plakken. Maak ze zo mooi als jij wilt!

     
 

Eieren natuurlijk kleuren:
Je kunt je eieren verven of versieren, maar je kunt ze ook koken met kleurmiddelen waardoor je mooie gekleurde eieren krijgt.
wat heb je nodig: witte eieren, steelpan, theelepel azijn, natuurlijke kleurmiddelen

Kook de eieren in een steelpan (niet stapelen), doe er water bij, zodat ze onder water liggen, doe er 1 theelepel azijn bij (dat versterkt de kleur). Voeg het natuurlijke kleurstof toe. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de eieren ± 15 minuten doorkoken. Dan laat je de eieren afkoelen. Let erop hoe meer eieren je wilt kleuren, hoe meer kleurstof je nodig hebt.

 

Natuurlijke kleurmiddelen zijn:

Je kunt de eieren ongeveer een week bewaren in de koelkast.